Volgen:

Tips energiebesparing

Advertenties

Tips energiebesparing

Gezien de enorme hoge energieprijzen sinds de zomer van 2021, zijn grotere investeringen in energiebesparende maatregelen en verduurzaming op dit marktmoment (september 2022) veel sneller terugverdiend als voorheen en daarom de moeite waard om nader te onderzoeken! Ook is energiebesparing relevant om onze CO2 footprint te verkleinen (en dus beter voor het milieu). Op deze pagina daarom tips energiebesparing en verduurzaming!

Isolatie

Als u zowel de vloer, het dak, als de muren van je gebouw isoleert, bespaart u naar (inschatting) circa 15% op het gasverbruik bij glas- en vloerisolatie, circa 20%  op het gasgebruik bij dakisolatie en tot 30% op uw  gasverbruik bij spouwmuurisolatie. Let op: dit kan per woning en pand verschillen, het is aan te raden om dit door een energieadviseur of energiecoach voor uw specifieke woning op maat te laten uitrekenen. Woningen die na 1990 gebouwd zijn hebben vaak een basis (redelijk) isolatie voor dak, spouwmuur en vloerisolatie.

Let er ook goed op, dat voordat u gaat isoleren,  u een isolatiespecialist onderzoek laat doen (naar bijvoorbeeld de ‘staat’ en situatie van een spouwmuur). Niet alle (spouw)muren zijn namelijk zo maar geschikt hiervoor. Indien er sprake is van veel metselresten of puin in de spouwmuur, heeft u bijvoorbeeld eerder kans op koudebruggen na isolatie (verbindingen in de spouwmuur die temperatuur geleiden of isolatie onderbreken) en daarmee op termijn kans op vochtproblemen en hierdoor een onprettig binnenklimaat, juist een hoger energieverbruik en condensvorming, die weer tot schimmel leidt.  Indien uit onderzoek blijkt dat de (spouw)muur hiervoor wel geschikt is om te isoleren, kan er gekozen worden voor verschillende mogelijkheden (PUR schuim, glaswol, isolatieparels).

Tips energiebesparing

 

Warmtepomp

Gezien de hoge gasprijzen was er afgelopen jaar veel interesse voor de de (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp maakt het in bepaalde gevallen mogelijk om ‘van het gas af te gaan’ door het gebruik van hernieuwbare energie van een omgevingsbron (lucht/water/bodem) en indien de elektriciteit wordt gevoed door bijvoorbeeld uw eigen zonnepanelen is het een duurzamere  verwarmingsoptie. Hoe werkt een warmtepomp?  Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, het (grond)water of uit de bodem en brengt dit met een compressor op een hogere temperatuur. Deze warmte komt hierna weer binnen in uw woning.  Uw woning en het verwarmingsysteem moeten hiervoor wel geschikt zijn (een zogenaamd laag temperatuurnet, met een watertemperatuur van circa 40C. Dat betekent dat de woning moet beschikken over vloerverwarming (door het hele huis) en het huis voldoende geïsoleerd moet zijn.  Bij een hybride warmtepomp blijft de CV-ketel deels zijn werk doen, om bijvoorbeeld douchewater op te warmen of om te verwarmen op koude winterdagen (vaak als de temperatuur beneden de 7 graden bedraagt bij een lucht/water warmtepomp). Een warmtepomp die werkt op basis van bodemwarmte is een veel grotere investering, maar heeft wel meer voordelen (zoals koelen in de zomer). Let wel op; uw  elektriciteitsverbruik gaat gemiddeld zo`n anderhalf tot twee keer omhoog met een warmtepomp. En niet alleen de gasprijzen zijn afgelopen jaar sterk gestegen, ook de elektriciteitsprijzen zijn sterk mee omhoog getrokken ten tijde van de energiecrisis.

Op de website van Milieucentraal vindt u meer informatie over de investeringen van de verschillende warmtepompen en soorten.

tips energiebesparing

 

Elektrische kachel en infrarood panelen en ‘stookgedrag’

Inmiddels lijkt er een behoorlijke vraag naar elektrische kachels te zijn als je rond speurt in webshops. Particulieren (vooral in Duitsland) leken tijdens de energiecrisis de ontwikkelingen rond aardgas niet af te wachten en schaften een elektrische of houtkachel aan.

Elektrisch gaan verwarmen, hoeft in eerste instantie niet direct een veel logischer stap te zijn ten opzichte van stoken met gas. In beginsel is dit namelijk niet rendabel. Elektrische kachels zijn stroomvreters. Er is namelijk sprake van behoorlijke energieverliezen (je hebt circa 30-40% rendement van de energie, bij de omzetting van elektriciteit). Dit is alleen te verantwoorden als je hierdoor over het geheel gezien meer energie bespaart. Het gaat erom dat je een acceptabele COP (Coëfficiënt Of Performance) kunt behalen. Kortom, het draait om rendement. Huizen worden nu gekoeld met moderne lucht-lucht warmtepomp (airco’s). Deze apparaten kunnen een hoog rendement halen en het kan een geschikte en goedkopere optie zijn om niet te stoken met de CV ketel. Bij een C.O.P. rond de 4, zeker bij hogere buitenlucht temperaturen, kan het interessant zijn om airco`s te gebruiken als warmtepomp. Ook kan de teruglevering van de zonnestroom kan gebruikt worden voor het aansturen van de warmtepomp.

Bij dalende (winter)temperaturen (vrieskou) zakken de COP`s weg, door een te grote overbrugging tussen binnen en buitentemperaturen (temperatuurlift). In winter krijgt u dan juist meer elektra verbruik, om hogere afgifte temperatuur te halen. (i.v.m. lagere aanvoertemperaturen), en hogere kosten, omdat we zagen in 2022 dat ook de elektraprijs fors kon stijgen.  Als u thuis het stookgedrag niet (slim) wijzigt en uw gasverwarmde radiatoren inruilt voor elektrische kachel, kunnen de stookkosten kunnen gaan verdubbelen.

Als bijverwarming kan een elektrische kachel (zoals #infraroodpanelen) wel zuinig, duurzaam en interessant zijn. Eventueel in combinatie met een (hybride) warmtepomp.

Als metafoor kun je denken aan de wintersportvakantie. Je zit op 2000 meter hoogte in de zon met een temperatuur van -5 ℃. Toch ervaar je dit meestal als prettig. Je hebt warme (ski)kleding aan en ervaart stralingswarmte van de zon. Dit zou u thuis ook kunnen bereiken door u allereerst warm(er) te kleden en aanvullend (bij) te verwarmen met bijvoorbeeld infraroodpanelen (= vorm van directe warmtestraling). Door er niet voor te kiezen om de hele ruimte te verwarmen (=inefficiënt), maar te gaan voor gerichte stralingswarmte, hoeft u maar een beperkt gedeelte van de ruimte (boven de bank in de woonkamer of op een werkplek) te verwarmen. Het elektriciteitsverbruik kan enerzijds wel stijgen door het elektrificeren van deze manier van warmte opwekking, maar de manier van verwarmen is relatief efficiënt. Stel u heeft voor 2kw aan infraroodpanelen hangen in de woonkamer aan gerichte stralingswarmte en je kunt vervolgens de CV ketel van 25 kW uitschakelen, dan heb je wel een forse besparing (financieel en overall energieverbruik). Isolatie blijft altijd een basisvoorwaarde om tot een optimaal resultaat te komen. 

.

energiebesparing

Samenvattend; u kunt beter voor infrarood(stralingswarmte) kiezen dan een elektrische kachel (ventilator of convectie). Infraroodpanelen leveren gerichte stralingswarmte , zijn snel warm en je verwarmt niet een hele ruimte, daarmee is het zuiniger en duurzamer. Als hoofdverwarming zijn ook infraroodpanelen alleen toepasbaar in geïsoleerde gebouwen. Meer informatie vindt u hier op het de website van het  expertisecentrum Warmte. 

tips energiebesparing

 

Minder verbruiken

Uiteraard is de eenvoudigste manier om te besparen op de energienota, door simpelweg minder te verbruiken. Voor woningen geldt dat bijna 50% van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Warm water gebruik (zoals douchen en afwassen) is bijna goed voor zo`n 15% van de energierekening. En alle elektrische apparaten en verlichting in huis hebben een bijdrage van circa 35% van de kosten op de totale energiekosten (Bron: milieucentraal)

 

Eenvoudige tips energiebesparing: 

  • Besparen begint met inzicht in uw energiegebruik.  Indien er sprake is van een slimme meter, dan kunt u met behulp van een energieverbruiksmanager inzage krijgen in het (realtime) energiegebruik. Dit biedt (signalering) kansen voor energiebesparing door het detecteren van sluipverbruik.  Er zijn vele verbruiksmanagers te gebruiken. Een voorbeeld is de APP en verbruiksmanager van energieleverancier ENGIE.  Deze verbruiksmanager is voor iedereen toegankelijk. Een mooie tool om eenvoudig inzage te krijgen in uw energieverbruik en teruglevering.

tips energiebesparing

Ook bieden website`s als Gaslicht.com en Tibber.com met de Bencompare energieverbruiksmanagers aan. De Tibber Pulse geeft u realtime inzage in het energiegebruik per seconde. Deze dient wel aangesloten te worden op de P1 poort van uw slimme meter, met een (bijgeleverde) RJ12-kabel

 

  • Voorkom vervolgens sluipverbruik door het uitschakelen van apparatuur in plaats deze aan te laten met screensavers en stand-by standen. Het standby-verbruik  van elektrische apparaten in huis kost een gemiddeld huishouden € 90-120 per jaar (let op gerekend met de energieprijzen van voor de energiecrisis)
  • Koop energiezuinige apparatuur, zoals een zuinige koel-vriescombinatie (A +++), een zuinige warmtepompdroger etc. Zo is een apparaat met een A-label gemiddeld 45% zuiniger ten opzichte van een apparaat met C/D label.
  • Vervang alle verlichting (zoals gloeilampen en TL verlichting) door LED verlichting

tips energiebesparing

  • Laat huishoudelijke apparatuur zoveel mogelijk draaien op de ECO(logische) programma`s, dit scheelt water en/of elektriciteit verbruik. Wassen op 60 graden kost ongeveer 2x zoveel als wassen op 40 graden in de wasmachine. En zorg voor een gelijktijdigheid met de opwekking van uw eigen zonnestroom, dat scheelt in kosten (en energiegebruik uit het landelijke energienet)
  • Neem afscheid van (ongebruikte) energie slurpende apparatuur.
  • Neem maatregelen om energie te besparen door bijvoorbeeld tochtstrips te plaatsen. U krijgt namelijk een beter binnenklimaat en uw stookkosten dalen. En door uw gordijnen en ramen `s-winters en `s zomers dicht te doen houd u de kou (in de winterperiode) en de warmte (in de zomerperiode) buiten.
  • Wordt bewust van uw stookgedrag. Door de thermostaat van de verwarming 1 graad lager te zetten, wordt er ongeveer 7% aan energie bespaard.  En door korter te douchen bespaart u niet alleen op water, maar ook op gas en elektriciteit om het op te warmen.

 

Voor meer tips verwijzen wij u graag naar de website van de Milieucentraal

tips energiebesparing

 

Of speel met uw kinderen het Junior Energiecoach- spel.  Dit maakt bezig zijn met energiebesparing ook nog eens leuk! Kinderen (9-12 jaar) en ouders leren in dit spel samen meer over energiebesparing. Door filmpjes, leerzame opdrachten en quizzen. Want uiteindelijke begint energiebesparing ook op jonge leeftijd met bewustwording en gedragsverandering.

 

 

Onderwerp: tips energiebesparing en verduurzaming

 

Share Button

Advertenties

Onafhankelijk Energie advies
reclamebureau zwolle
Compassie