Volgen:

Het laatste energienieuws

Advertenties

Het laatste energienieuws

Op deze pagina leest u het laatste energienieuws.

Energieprijzen weer in de lift (energienieuws 21-10-2023)

In dit laatste energienieuws leest u over de energieprijzen , die weer behoorlijk in de lift naar boven zitten. Dit door onder andere: 

– Onrust door het vreselijke conflict in het Midden-Oosten
– Mogelijk nieuw aangekondigde stakingen bij LNG fabrieken Australie
– Er is een onderzeese gaspijpleiding en een telecommunicatiekabel in de Oostzee tussen Finland en Estland beschadigd door een explosie. Mogelijk sprake van sabotage (net als vorig jaar bij Nordstream I en II)
– Er zijn vanaf volgende week koudere (nacht)temperaturen voorspeld, we kruipen richting de herfst en winter

Hogere administratieve vergoeding bij zonnepanelen en prijsontwikkeling (energienieuws 4-9-2023)

Aanbod 1 jaar vast & energieleverancier Eneco komt met dynamisch energiecontract

Ook energieleverancier Eneco introduceert een zogenaamd dynamische energiecontract. Met een dynamisch contract volg je met de prijssystematiek van de kWh en m3 prijs de marktprijzen op de groothandelsmarkten voor energie. Mensen met zonnepanelen kunnen naar verwachting pas later dit jaar een keuze kunnen maken voor dit dynamische energiecontract bij Eneco.

Voor elektriciteit zal de impact van hernieuwbare elektriciteitsproductie uit zon- en windenergie aanzienlijk toenemen de aankomende jaren, iets wat we de laatste tijd terugzien in de prijsontwikkeling van de sterk fluctuerende dynamische dag en uuprijzen (spotmarkt). Bedrijven en consumenten die hun eigen vraag naar elektriciteit flexibel kunnen laten mee bewegen met de lagere dynamische marktprijzen van elektriciteit, kunnen naar verwachting behoorlijk besparen op hun energienota.
Zo was in de juli een dynamisch energiecontract verreweg het voordeligste!!

Kies je voor zekerheid en budgettering, dan weet je op dit moment tegen welke prijzen je kunt vastleggen
Wat zijn op dit moment de vaste tarieven voor 1 jaar vast? Hierbij het aanbod van de  maand voor consument en kleinzakelijk, tarieven inclusief BTW en energiebelasting:

€ 0,32803 per kWh (enkeltarief)
€ 1,34900 per m3

Bekijk: het aanbod van de maand pagina voor de tarieven

Aanbod van de maand

 

Hogere administratieve vergoeding bij zonnepanelen en prijsontwikkeling (energienieuws 23-8-2023)

‘Voor niets gaat de zon op’ ‘betekent dat alles geld en/of moeite kost, en ja ook helaas geldt dit voor zonnestroom..

Eigenaren van zonnepanelen krijgen steeds minder opbrengst voor hun (teruggeleverde) zonnestroom. Daarnaast zien we dat energieleveranciers hogere administratieve vergoedingen rekenen om hun hogere kosten (onbalans, profiel en inkoop) te compenseren. Want de financiële waarde van zonnestroom staat onder druk. Desalniettemin blijft een investering in zonnepanelen (of windmolen) interessant om minder afhankelijk te zijn van sterk fluctuerende inkooptarieven uit het energienet. Zeker indien er rekening wordt gehouden in de dimensionering met het energieprofiel (basislast) en er wordt gestreefd naar een hoge eigen consumptie (=vermeden inkoop).

Voor kleinzakelijke afnemers en consumenten gaan de variabele tarieven bij de meeste energieleveranciers per 1 oktober iets omlaag. Dit komt door de daling van de groothandelsprijzen afgelopen maanden. Houd er rekening mee, dat dezelfde variabele tarieven (en ook dynamische tarieven) in het najaar ook weer kunnen stijgen, indien de groothandelsprijzen stijgen (zie hieronder).

Marktupdate:

De afgelopen weken is de gasprijs weer gestegen als gevolg van mogelijke exportbelemmeringen van LNG in Australië. Dit heeft ook gevolgen voor de prijs van elektriciteit. De elektra- gasprijzen zijn deze week op dit moment respectievelijk factor 4 en factor 3 hoger zijn als voor de energiecrisis (dit was nog factor 2,5 in juni). Voorlopig lijkt de vraag- en aanbodbalans wel meer genormaliseerd en daarmee een veel lager marktevenwicht te hebben gevonden ten opzichte van de prijspiek zomer 2022 met factor 10-14 hoger.

Zonder de beschikking over aardgas uit Groningen en Rusland, zal de krapte aan de aanbodzijde nog wel even blijven. De kostprijs van het LNG gas wat we met gastankers naar Europa halen heeft namelijk een significanter hogere kostprijs. Op dit moment zijn de gasopslagen voor bijna 94% goed gevuld. Door een strenge winter en herstel van de Chinese economie zou de gasvraag (LNG) vanuit Azië sterk kunnen groeien. Ondanks een goed gevulde gasopslagen, reageert de markt erg nerveus op zogenaamde aanbodverstoringen (zoals onderhoud aan Noorse gasvelden en/of staking Australië). Volle gasvoorraden zijn geen garantie om aan de hele wintervraag te voldoen bij een strenge winter. Dan zal namelijk voor onze leveringszekerheid, naast onze gasopslagen, nog circa 75% acute (LNG) gasaanvoer nodig blijven. Ook zullen lege voorraden na een strenge winter, prijsdruk in het voorjaar van 2024 kunnen creëren (i.v.m. het vullen van de nieuwe voorraden voor de volgende winter). Opwaartse prijsrisico`s en zeer volatiele prijzen (bij aanbodverstoringen) kunnen zich blijven voordoen.

Vanuit budgettering, kostenbeheersing en risicomanagement goed om hierin rekening te houden met uw inkoopstrategie.

energienieuws

Lagere terugleveringsvergoeding en omvormers in storing (energienieuws 7-6-2023)

De Nederlandse energiebedrijven hebben in de afgelopen maand de terugleververgoedingen voor zonnepanelen meer dan gehalveerd. Dit gaat dus over de terugleveringsvergoeding dat wordt uitbetaald over het volume dat overblijft na toepassing van de salderingsregeling (netto terugleveringsgedeelte). Dit blijkt uit onderzoek van Energievergelijk.nl op basis van 51 energiecontracten. Aangezien er afgelopen jaren behoorlijk wat opwekkingscapaciteit is bijgeplaatst in Nederland, mede door de populariteit van zonnepanelen en via de salderingsregeling met de mogelijkheid om de elektriciteitskosten sterk te reduceren, is er steeds vaker op zonnige dagen een overschot aan elektriciteit. De waarde van zonnestroom staat hiermee onder druk op momenten van veel aanbod, wat steeds vaker leidt tot zeer lage of zelfs negatieve stroomprijzen (veelal in de middaguren). Dit betekent dat energiebedrijven op het gebied van inkoop, maar ook voor onbalans (vraag en aanbod is in een aanbodgestuurd energienet bij een minder flexibele energievraag steeds lastiger in balans te houden)  steeds meer moeten betalen voor de elektriciteit die door klein- en grootverbruikaansluitingen wordt geleverd, terwijl er al een overvloed aan (zonne)stroom beschikbaar is.

Let op; er zijn nog steeds energieleveranciers (die niet benoemd worden in het onderzoek) die nog steeds na salderen (dus alles wat je meer teruglevert) het kale leveringstarief aanbieden, dus waarbij geldt leveringstarief= terugleveringstarief.  Dit geldt (vaak en voorlopig) alleen wel voor bestaande klanten, zoals bijvoorbeeld bij energieleverancier ENGIE Retail het geval is. Dus loyaliteit wordt nog wel degelijk beloond ook in de energiesector! En een overstap naar een andere energieleverancier is niet altijd zinvol.  Ook in verband met de salderingsregeling is een overstap naar een andere energieleverancier niet altijd overzichtelijk en verstandig.

laatste energienieuws

Vraag en aanbod zal door de energietransitie onvoorspelbaarder worden en zullen beter op elkaar afgestemd moeten worden. Het elektriciteitsnet is echter inmiddels op veel plekken overbelast en kan de opgewekte en gevraagde elektriciteit niet altijd meer verwerken. Ook wel ‘netcongestie’ genoemd. Net als op het wegennet kan dus ook het elektriciteitsnet last hebben van ‘filevorming’.

Het elektriciteitsnet kan de enorme groei van zonnepanelen steeds lastiger bijbenen. In steeds meer dorpen (ook buiten de landelijke gebieden) worden de laatste tijd steeds vaker de omvormers automatisch uitgeschakeld.

Dit gebeurd op momenten als de netspanning te hoog oploopt op het laagspanningsnet en boven de 253 Volt uitkomt. Op deze momenten kan er niet worden teruggeleverd en ook is eigen consumptie van de eigen opgewekte zonnestroom niet mogelijk (zie wegvallen productie in afbeelding hierboven op volledig zonnige dag). Er is te veel opwekking van zonnepanelen in een straat of gebied en sprake van te weinig belasting (te lage energievraag). Het verzwaren van het elektriciteitsnetwerk, kan nog enkele jaren duren.  Een tussenoplossing zou kunnen zijn om zonnepaneleninstallaties te laten dimmen (af te toppen) op momenten van veel aanbod in de zomer. Wanneer de netspanning dan teveel oploopt, zal de omvormer de elektriciteitslevering van de zonnepanelen moeten gaan dimmen.  Maar we zullen gewoon moeten wennen aan het idee dat er op bepaalde momenten teveel zonnestroom wordt opgewekt, dat meer is dan ons binnenlandse elektriciteitsverbruik. Dus ook een ‘zwaarder’ en uitgebreider energienet zal op dit soort piekmomenten  ook in de toekomst niet voldoende zijn en dus zullen zonnepanelen in de toekomst steeds vaker worden afgeschakeld. Iets wat nu al steeds vaker gebeurd bij dynamische energiecontracten als de energieprijs sterk negatief is.  Zoals bijvoorbeeld op 19 april 2023 het geval was.

 

Ondanks dit soort ontwikkelingen kan een investering in zonnepanelen nog steeds rendabel zijn. Zo worden de momenten met een negatief tarief op jaarbasis nog ruimschoots goed gemaakt. Met de ‘elektrificering’ is ook de verwachting dat de vraag naar elektriciteit nog zal verder toenemen (warmtepompen, elektrische auto`s etc).

Overweegt u nog te investeren in zonnepenelen? Aandachtspunten: 

  • Controleer bij de netbeheerder of er problemen met energie terugleveren bekend zijn op uw adres.
  • U kunt het uitvallen van uw zonnepanelen deels tegengaan door opgewekte stroom zelf te gebruiken. Verhoog zoveel mogelijk uw zelfconsumptie (verbruik van elektriciteit, die u rechtstreeks van de eigen zonnepanelen betrekt) en dimensioneer uw zonnepaneleninstallatie dusdanig dat u zo weinig mogelijk energie teruglevert aan het net.
  • Voor de langere termijn zal wellicht een thuisaccu een belangrijkere rol kunnen gaan spelen. Je kunt je hier op voorbereiden door alvast het afname- en opwekkingspatroon in kaart te brengen met een energiemonitoringsysteem en een hybride omvormer te plaatsen, zodat je in de toekomst de mogelijkheid hebt om er een (thuis)batterij op aan te sluiten.

laatste energienieuws

 

Dynamische lagere energieprijzen (energienieuws 10-5-2023)

Met zonnepanelen kun je geld besparen (vermeden inkoop) en met een dynamisch energiecontract kun je inspelen op fluctuerende elektriciteitsprijzen, ook dit kan een besparing opleveren.
De Financiële Telegraaf schreef er een artikel over en ik werd gevraagd naar mijn mening over het sterk gestegen aandeel van zon- en windenergie en de invloed hiervan op de elektriciteitsnota en ons energienet.

Het prijspeil met dynamische energieprijzen, ligt sinds januari dit jaar naar inschatting circa 40-50% lager als de gemiddelde reguliere vaste tarieven.

– Huishoudens met een dynamisch energiecontract met uurprijzen die in staat zijn energiegebruik te verplaatsen van de ochtend- en avonduren naar het midden van de dag profiteren het meest. Dan schijnt de zon het meest. Of naar de nacht, als je veel aanbod hebt van energie van wind bij een heel lage vraag. Dit bijvoorbeeld met behulp van slimme stekkers en aansturing via een app.

Hoe meer elektriciteit een consument verbruikt (dus netto op jaarbasis meer elektriciteit uit het energienet haalt als teruglevert) , des te interessanter een dynamische energiecontract wordt.

– De keerzijde van negatieve energieprijzen met dynamische contracten, is dat consumenten hun zonnepaneleninstallatie (die niet op jaarbasis kunnen salderen) zullen gaan uitzetten om niet te hoeven betalen voor hun opgewekte stroom bij negatieve uurprijzen.

– Blijft de salderingsvergoeding, dan maakt dat de consument waarschijnlijk wat lui. Zonder (saldering) subsidie is er namelijk wel een prikkel om te investeren in panelen in combinatie met thuisbatterij om de zelfconsumptie van de eigen opgewekte zonnestroom te verhogen.

Aanbod vaste prijscontracten neemt toe (energienieuws 30-3-2023)

Als je als consument geïnteresseerd bent om weer een vaste prijscontract af te sluiten, dan valt er inmiddels weer iets te kiezen.  De nieuwe regels over de verhoging van de opzegvergoeding van het energiecontract zullen naar waarschijnlijkheid van kracht worden per 1 juni 2023. Energieleveranciers die nu nog niet met een aanbieding zijn gekomen, zullen waarschijnlijk wachten tot de nieuwe regels van kracht zijn.

Business Insider publiceerde 2 weken geleden aan overzicht van de actuele aanbieders met een vaste prijscontract voor huishoudens. Zie hieronder hun overzicht of lees het terug in het artikel van Business Insider van 16 maart 2023.  Let op: ook betaal je vastrecht (soort van administratiekosten) per aansluiting, deze lijken niet te zijn opgenomen in het overzicht en kunnen enorm verschillen per energieleverancier. 

Ook de variabele dynamische energietarieven zijn de afgelopen maanden, door de daling op de groothandelsmarkten momenteel erg gunstig (ver onder het prijsplafond). Let er ook hier bij op dat de kosten (opslagen) op de kale groothandelsprijzen enorm kunnen verschillen tussen energieleveranciers. 

laatste energienieuws

Ontwikkeling energieprijzen, (geen) nieuws over de warmtepomp, vaste prijscontracten en waakhond ACM concludeert geen woekerwinsten …(energienieuws 4-3-2023)

Als je geïnteresseerd bent om weer een vaste prijscontract af te sluiten, kun je volgens de ACM (De Autoriteit Consument & Markt) beter nog even afwachten tot 1 april.  Er komen dan nieuwe regels over de verhoging van de opzegvergoeding van het energiecontract. Op dit moment kunnen klanten van een vast energiecontract tegen een geringe vergoeding van het energiecontract af. Dit geeft te veel onzekerheid bij de energieleverancier en hoge kosten (ze blijven namelijk met duur ingekochte energie zitten) , waardoor er al ruim een jaar nauwelijks vaste prijscontracten werden aangeboden.  Wie straks contractbreuk pleegt, moet het verschil de restwaarde van het energiecontract  betalen (verschil in marktprijs en contractprijs tegen het resterende energieverbruik). Het financiële risico voor energieleveranciers wordt straks kleiner, waardoor er naar verwachting weer veel meer vaste prijscontracten worden aangeboden.

Voorzichtig optimisme overheerst steeds meer binnen de energiemarkt. Zo waren de Europese gasopslagen 2 weken geleden nog voor circa 65% gevuld. Dat ligt ver boven de gemiddeldes van de afgelopen jaren, vanwege de vulgraadplicht in 2022, vervolgens het milde winterweer en het grote aanbod winenergie in de afgelopen maanden. Dit betekent dus een riantere en betere uitgangspositie voor volgende jaar. Zodat we de gasvoorraden voor winter 2024 beter en gerichter kunnen aanvullen en grote paniek (en prijssprongen) zoals in de zomer van 2022 mogelijk daarmee kan worden voorkomen.

De energiemarkten zullen de aankomende jaren wel krap blijven, zoals al te lezen was in eerdere marktupdates. Zo zal er bij een relatief erg koude winter, voor onze leveringszekerheid, naast onze gasopslagen altijd nog circa 75% acute (LNG) gasaanvoer nodig blijven. De energiemarkt en prijsontwikkelingen zal daarmee afhankelijk blijven van wereldwijde ontwikkelingen. Volgens het IEA kan de heropening van de Chinese economie na de vele lockdowns de gasprijs weer doen stijgen, zeker als Europa aankomende zomer haar wintergasvoorraden moeten veiligstellen en om het LNG zou kunnen concurreren met Azië.

De prijsrichting voor gas en elektriciteit ontwikkelt zich nog zijwaarts tot licht dalendSo farso good… Alhoewel, de vaste (termijnprijzen) zijn nog steeds gemiddeld factor 3 (gas) tot factor 5 (elektra) als voor de energiecrisis. Voorlopig betekent dit nog steeds relatief hogere energieprijzen voor de consument en het bedrijfsleven, met gevolgen voor het huishoudboekje en winstgevendheid bij bedrijven.

Volgens waakhond ACM hebben de  3 grotere energieleveranciers geen woekerwinsten gemaakt door en tijdens de energiecrisis. ‘De winst op de huidige tarieven is niet hoger dan in eerdere jaren. In 2022 lag die winst tussen de 0 en 5%. De hoge prijzen die consumenten moeten betalen zijn het gevolg van de hoge inkoopkosten voor de leveranciers voor gas en elektriciteit. Bovenop deze inkoopkosten moeten leveranciers ook meer geld betalen om zich te verzekeren tegen risico’s op de onstuimige energiemarkt’ , zie hier het persbericht van de ACM.

De warmtepomp was even slecht in het nieuws, deze zou slecht voor het milieu zijn. Wat er mee bedoeld werd is dat het materiaalgebruik (bij winning van grondstoffen en bij productie), dus de in het apparaat verwerkte materialen (zoals koudemiddel) iets meer belastend voor het milieu zijn als in eerste instantie berekend. Voorop blijft staan dat deze warmtepomp apparaten energetisch gezien nog steeds zeer efficiënt warmte en koude opwekken. Dus een storm in een glas water. Basisvoorwaarde bij een warmtepomp blijft overigens wel een goede woningisolatie. Lees hier meer over op onze website.

 

Salderingsregeling, dynamisch contract in trek en contractvergelijker ACM …(energienieuws 4-2-2023)

Hier volgt weer het laatste energienieuws van afgelopen week.

Er is veel te doen over de afbouw van de salderingsregeling. Volgende week buigt de Tweede Kamer zich opnieuw over de mogelijke afbouw van de salderingsregeling. De afbouw van deze regeling houdt de gemoederen ook buiten de Tweede Kamer bezig. Heel begrijpelijk, er is momenteel nog veel onduidelijkheid over het wel of niet afbouwen van de salderingsregeling en dat geeft begrijpelijk onzekerheid in de markt. Zonnepaneleneigenaren zullen nog even moeten wachten op de stemming over het wetsvoorstel en de mogelijke gevolgen voor de terugverdientijd van hun zonnepaneleninstallaties. Wilt u meer weten over de consequenties van de afbouw of handhaving?  Lees er meer over op de website van Energie Adviesbureau ‘Het Snoer Om’

Steeds meer huishoudens stappen over naar dynamische energieprijscontracten. Uit het persbericht van het ANP blijkt dat naar schatting 300.000 huishoudens en MKB bedrijven een dynamische energiecontract hebben afgesloten. Hierbij heb je een type energiecontract, waarbij je de energie afrekent tegen de groothandelsprijzen van de energiebeurs (dagmarkt- spotmarkt).De energieprijs bestaat uit het kale energietarief ook wel de inkoopprijs en overheidstoeslagen (zoals de energiebelasting en btw). Klanten kunnen een dag van tevoren zien wat de energieprijzen worden en daarop inspelen door met name hun elektriciteitsafname op de lagere prijzen af te stemmen.  Omdat de energieprijzen de afgelopen 1,5 maand fors zijn gedaald, profiteren klanten met dynamische energiecontracten hier direct van.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceert sinds deze maand een Monitor Consumentenmarkt Energie, om inzicht te geven in de verschillende tarieven. Er worden hier (momenteel variabele) contracten en tarieven getoond voor nieuwe klanten, zodat eventuele overstappers prijzen kunnen vergelijken. Dynamische energiecontracten zijn niet meegenomen in deze monitor.

Dynamische uurprijzen voordeliger …(energienieuws 24-1-2023)

Vaste prijscontracten worden voor consumenten nog zeer beperkt aangeboden. Voor consumenten is helaas sprake van hoge ‘reguliere’ variabele tarieven zeker ten opzichte van de veelal dynamische (uur- en dag) tarieven op de zogenaamde spotmarkten (dagmarkt). Dit komt omdat er ‘vertraging’ een hogere risicopremie verdisconteerd in het reguliere variabele tarief, door de inkoopstrategie die hierachter zit. De energieleverancier weet niet hoe lang een klant blijft en moet wel rekening houden met inkoop (kleine positie innemen) van deze klant, die vaak per 30 dagen weg kan naar een andere energieleverancier. De reguliere variabele tarieven voor nu zijn dus relatief hoog.

Echter wordt er nu op jaarbasis wel gesaldeerd bij deze reguliere variabele tarieven in tegenstelling tot de dynamische prijzen per uur of per maand.Dus de salderingsregeling wordt nog wel verschillend toegepast bij deze prijssystematieken, iets wat ook te verdedigen is.

Dus zonder eigen opwekking lijkt dynamisch over heel jaar gezien wel goedkoper t.o.v regulier variabel, maar niet altijd goedkoper als vaste termijnprijs (dit is sterk afhankelijk van wanneer de energieprijs is vastgelegd). Bedrijven en consumenten die voor het uitbreken van de energiecrisis en/of voor de zomer van 2022 nog een energiecontract met een vaste prijs hebben afgesloten waren spekkoper. Hun vaste prijs die was afgesproken bleef namelijk gelden gedurende gehele looptijd blijft, ongeacht de prijsveranderingen in de markt

Lees hier het interessante onderzoek van De Vereniging van Dynamische energieleveranciers over de prijsverschillen tussen variabele tarieven en dynamische tarieven. Volgens hen zouden huishoudens een besparing van circa 25-35% gerealiseerd kunnen hebben ten opzichte van de reguliere variabele tarieven.

energienieuws

Energieprijzen blijven dalen en de salderingsregeling (energienieuws 20-1-2023)

De energieprijzen bleven verder dalen afgelopen weken. Energiebedrijf Budget Energie meldde afgelopen week al dat het zijn tarieven juist verlaagt tot onder het prijsplafond!  Let er op dat het variabele maandtarieven betreft, dit kan volgende maand wel weer anders zijn. Ook blijkt dat nieuwe klanten direct kunnen profiteren van de lagere tarieven. Voor bestaande klanten gaan de tarieven ook omlaag, alleen zal dan op zijn vroegst per 1 maart. Met hoeveel de tarieven dan voor hen worden verlaagd, dat wordt later bekend. Dit omdat er reeds voor bestaande klanten tegen hogere tarieven is ingekocht.

Andere (grotere) energieleveranciers zullen waarschijnlijk volgen, alleen is niet bekend hoeveel de tarieven zullen zakken. Bij variabele tarieven geldt, het blijft een momentopname. Net als artikelen in een supermarkt met een actieprijs verkocht worden, zo kan dit ook gelden voor energietarieven die maandelijks wijzigen en grote verschillen tussen energieleveranciers mogelijk zijn. Op de aanbod van de maand pagina, staan de tarieven van budget energie in relatie tot de variabele tarieven van een gemiddeld modelcontract gepresenteerd.

Afgelopen week kwam een daling van de energieprijzen, vanwege o.a.. relatief koudere temperaturen en een minder groot aanbod windenergie.

Deze nieuwe variabele tarieven gelden voor één maand, daarna kunnen ze worden aangepast. Dat zal van de marktontwikkelingen afhangen. De huidige variabele tarieven bij dit soort energieleveranciers zijn relatief hoog ten opzichte van vaste tarieven en dynamische tarieven door de hoge risicopremie (klant kan vaak binnen 30 dagen opzeggen) en deze tarieven blijven dus maandelijks de marktontwikkelingen volgen.

energienieuws

Zoals het nu lijkt op basis van het debat afgelopen week in de Tweede kamer, zal de salderingsregeling in stappen worden versoberd. Tot 2025 mag volledig gesaldeerd worden (de eigen opgewekte zonnestroom mag verrekend worden op de jaarafrekening met de benodigde stroom uit het energienet); in 2025 mag 64% van de opgewekte zonnestroom gesaldeerd worden en elk jaar wordt dit percentage afgebouwd naar 0% in 2031. Voor het deel van de opgewekte zonnestroom dat niet gesaldeerd mag worden, moet een redelijke terugleververgoeding worden betaald. Dit afbouw plan lag er al een aantal jaren, de politiek durfde over dit hete hangijzer in het verleden nog geen besluit te nemen.  Meer uitleg bij de onderbouwing van dit politieke besluit vindt u hier.  Gezien de relatieve hoge energieprijzen, die naar verwachting nog wel even op niveau blijven in combinatie met de gedaalde wattpiekprijs in de afgelopen jaren van zonnepanelen (de investeringssom), is er nog steeds sprake van een relatief gunstige terugverdientijd.

energienieuws

Daling energieprijzen en wijzigingen (energienieuws 6-1-2023)

Het is volop in het nieuws afgelopen dagen, de energieprijzen dalen weer nu de ‘kou’ uit de lucht is.

De oorzaken:

-relatief hoge temperaturen boven de seizoensnorm en voldoende windaanbod
-lagere energievraag tijdens de kerstvakantie, maar ook lagere handelsvolumes op de energiemarkten
-voldoende aanvoer per schip van vloeibaar (LNG) gas
-Relatief weinig onttrekkingen uit onze gasopslagen (voorraden)

De prijsontwikkeling trend ziet er voorlopig gunstig uit, nu de kou van de eerste decemberweken verdreven lijkt. Zolang de temperaturen in Europa boven de seizoensnorm blijven en hierdoor weinig aanspraak wordt gedaan op onze gasvoorraden, blijft de trend voor de energieprijzen zijwaarts tot dalend. Echter , indien het weer omslaat (minder wind, waardoor er een groter beroep gedaan wordt op de gascentrales en koudere temperaturen wat een hogere residentieel gasverbruik betekent en waardoor ook onze gasvoorraden weer relatief sneller worden leeg getrokken) , zal de nervositeit kunnen terugkeren en ook de gasprijs weer direct flink in de lift omhoog kunnen gaan en kan ook de elektriciteitsprijs weer mee omhoog worden getrokken.

Laten we hopen dat de energiemarkt in 2023 een nieuw marktevenwicht vindt, waarbij vraag en aanbod iets meer en verder normaliseren en de prijzen betaalbaar blijven voor consument en bedrijfsleven. De huidige daling blijft dus een momentopname. Voor 2023 en 2024 blijft helaas de (gas)krapte een gegeven. We hebben tijd nodig om naar een nieuw energiesysteem toe te groeien. Een zwaluw maakt helaas dus nog geen zomer…..

De reguliere variabele tarieven lijken hoog te blijven, waarom nu de energiemarkt behoorlijk gedaald is? 

De  eerste reden hiervoor is dat de reguliere variabele tarieven zijn hoog, door de inkoopmethodiek en strategie die hierachter zit. In feite is er sprake van een half jaar prijs met een na-ijleffect.De variabele energietarieven voor de aankomende maanden, zijn dus gebaseerd op de gespreide energie inkoop van de afgelopen 6 maanden. Lees ook het laatste energienieuws van 14 november, waarin dit uitgebreider wordt uitgelegd. Mocht de huidige daling aanhouden (wat zeer de vraag is), dan merken energiegebruikers dit uiteraard op een later moment medio 2023.
Dit in tegenstelling tot de dynamische energieprijzen , de zogenaamde uur- dagprijs tarieven, die erg gunstig waren afgelopen maanden en direct mee dalen met de groothandelsprijzen.

energienieuws

De tweede reden hiervoor is, dat de energiemarkt ook nog een beetje op ‘slot’ zit en de handel is opgedroogd. Voor consumenten blijven vaste prijscontracten helaas schaars en moeilijk af te sluiten. Indien er nu 5 jarige vaste prijscontracten kunnen worden aangeboden, hoeft de overheid het prijsplafond ook niet te hanteren. Consumenten krijgen de zekerheid van een acceptabele energieprijs (budgetzekerheid) en deze complexe en dure prijsplafondregeling hoeft niet geïmplementeerd worden. Wel is nodig een garantiestelling richting energiebedrijven vanuit overheid en een verplichte en hoge opzegvergoeding in de energiecontracten om contractbreuk te voorkomen en klantloyaliteit van de energiegebruiker te waarborgen. De ‘prijsprikkel’ en incentive om te blijven besparen zal bijvoorbeeld met een korting op de jaarafrekening gestimuleerd kunnen worden indien jaarlijks 15% energie wordt bespaard.

Er zijn ook weer wijzigingen op de energiefactuur per 1 januari 2023:

  • het prijsplafond treedt definitief in werking, tot een verbruik van 1.200 m3 en 2.900 kWh.
  • de Opslag Duurzame Energie (ODE) en Energiebelasting worden samengevoegd tot 1 overheidstoeslag
  • de kosten voor transport- en netbeheer zullen stijgen (afhankelijk van capaciteit aansluiting)
  • de energiebelasting voor gas en elektriciteit wordt weer verhoogd (er was in 2022 sprake van een tijdelijke verlaging) net als de BTW die weer teruggezet is naar 21% (i.p.v. 9%)

 

Invulling prijsplafond en verduurzamingsubsidie (energienieuws 17-12-2022)

In 2023 is er ruim € 350 miljoen ISDE subsidie beschikbaar, geld dat gebruik kan worden door de woningeigenaren voor investeringen in isolatiemaatregelen, de elektrische kookvoorziening, warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen. Ook geldt deze subsidie voor woningeigenaren die één isolatiemaatregel hebben genomen (was voorheen 2 maatregelen). En de overheid verruimd de termijn dat een aanvraag bij hen binnen moet zijn – naar 24 maanden. Meer informatie vindt u hier.

Inmiddels komen er steeds meer details over het prijsplafond naar buiten. Welke op 1 januari 2023 in werking treedt.  In 2023 betaalt een kleinverbruiker (huishouden of kleinschalig bedrijf) maximaal € 1,45 per m3 gas bij een gasgebruik van 1.200 m3 en € 0,40 per kWh bij een elektra afname van 2.900 kWh. Hierboven gaan de markt- of contractprijzen gelden van de energieleverancier.  Echter nu blijkt dat er ook rekening in de berekening wordt gehouden met het moment dat de jaarafrekening wordt opgemaakt en seizoenseffecten in het dagelijks energiegebruik .  Er lijkt dus sprake te zijn van een ingewikkelde rekenmethode, waarbij er een soort dagelijks prijsplafond geldt, waarbij de overheid rekent met een gestandaardiseerd verbruik per dag.  Dus voor januari wordt er bijvoorbeeld gerekend met een gemiddeld verbruik van circa 7 m3 per dag, in maart circa 5 m3 en in mei circa 1 m3 per dag (zie Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden).

laatste energienieuws

 

En er wordt dus een soort van ‘knip’ gezet met de jaarafrekening. In de winter wordt er meer energie gebruikt dan in de zomer. Daar is bij deze verdeling dus rekening mee gehouden. Wilt u optimaal profiteren van het ingestelde prijsplafond,  dan zult u dus rekening moeten houden met de gestandaardiseerde verbruiken (referentie verbruiken opgesteld door overheid) die gelden voor het moment van de jaarafrekening en erna.  Er kan dus niet gecompenseerd of ‘gesaldeerd’ worden met overschotten of tekorten uit beide periodes voor en na de jaarafrekening.

laatste energienieuws

Meer informatie vindt u op deze website van de overheid.

 

 

 

Jaaroverzicht energieprijzen (energienieuws 5-12-2022)

In dit document een jaaroverzicht van gebeurtenissen die bepalend zijn geweest voor de energieprijzen. Ook een voorzichtige vooruitblik van de energieprijzen richting 2023.

laatste energienieuws


Een koud weekend en hoe nu verwarmen? (energienieuws 19-11-2022)

Brr… een koud weekend, met temperaturen onder het vriespunt….. en hoe nu ons huis (op)warmen? CV ketel, Airco of infrarood?

Elektrisch gaan verwarmen, hoeft in eerste instantie niet direct een veel logischer stap te zijn ten opzichte van stoken met gas. In beginsel is dit namelijk niet rendabel. Elektrische kachels zijn stroomvreters. Er is namelijk sprake van behoorlijke energieverliezen (je hebt circa 30-40% rendement van de energie, bij de omzetting van elektriciteit). Dit is alleen te verantwoorden als je hierdoor over het geheel gezien meer energie bespaart. Het gaat erom dat je een acceptabele COP (Coefficient Of Performance) kunt behalen. Kortom, het draait om rendement. Huizen worden bijvoorbeeld nu gekoeld met moderne lucht-lucht warmtepomp (airco’s). Deze apparaten kunnen een hoog rendement halen en het kan een geschikte en goedkopere optie zijn om niet te stoken met de CV ketel. Bij een C.O.P. rond de 4, zeker bij hogere buitenlucht temperaturen, kan het interessant zijn om airco`s te gebruiken als warmtepomp. Ook kan de teruglevering van de zonnestroom gebruikt worden voor het aansturen van de warmtepomp.

Bij dalende (winter)temperaturen (vrieskou) zakken de COP`s weg, door een te grote overbrugging tussen binnen en buitentemperaturen (temperatuurlift). In winter krijg je dan juist meer elektra verbruik, om de hogere afgifte temperatuur te halen. (i.v.m. lagere aanvoertemperaturen), en dus mogelijk hogere kosten (elektraprijs is hoog).

Als u thuis het stookgedrag niet (slim) wijzigt en uw gasverwarmde radiatoren inruilt voor elektrische kachel, kunnen de stookkosten gaan verdubbelen.
Als bijverwarming kan een elektrische kachel (zoals infraroodpanelen) wel zuinig, duurzaam en interessant zijn. Eventueel in combinatie met een (hybride) warmtepomp.

Als metafoor kun je denken aan de wintersportvakantie. Je zit op 2000 meter hoogte in de zon met een temperatuur van -2 ℃. Toch ervaar je dit meestal als prettig. Je hebt warme (ski)kleding aan en ervaart stralingswarmte van de zon. Dit zou u thuis ook kunnen bereiken door u allereerst warm(er) te kleden en aanvullend (bij) te verwarmen met bijvoorbeeld infraroodpanelen (= vorm van directe warmtestraling). Door er niet voor te kiezen om de hele ruimte te verwarmen (=inefficiënt), maar te gaan voor gerichte stralingswarmte, hoeft u maar een beperkt gedeelte van de ruimte (boven de bank in de woonkamer of op een werkplek) te verwarmen.
Het elektriciteitsverbruik kan enerzijds wel stijgen door het elektrificeren van deze manier van warmte opwekking, maar de manier van verwarmen is relatief efficiënt. Stel u heeft voor 2kw aan infraroodpanelen hangen in de woonkamer aan gerichte stralingswarmte en je kunt vervolgens de CV ketel van 25 kW uitschakelen, dan heb je wel een forse besparing (financieel en overall energieverbruik). Isolatie blijft altijd een basisvoorwaarde om tot een optimaal resultaat te komen.

Echter voor de meeste huishoudens die geen laagtemperatuurnet in hun woning hebben en nog een middelmatige geïsoleerde woning (energielabel < C) , gaat elektrisch verwarmen dus slechts om bijverwarming en is verstandig om af en toe het huis even goed ‘droog’ te stoken en uiteraard goed te blijven ventileren om een ongezond leefklimaat tegen te gaan, zoals schimmelvorming en een te hoge luchtvochtigheid.

energienieuws

Dalende energieprijzen (energienieuws 14-11-2022)

De Europese gasvoorraden zijn goed gevuld, het is relatief warm najaarsweer geweest en we hebben nog relatief veel duurzame opwekking (zon en wind) tot onze beschikking gehad in de afgelopen weken. Met als gevolg dalende energieprijzen. Het zijn daarom ook prijstechnisch interessante maanden op de spotmarkt (dagmarkt), met een relatief kostenbesparende prijsontwikkeling voor energiecontracten op basis van dynamische (uur- en dag) tarieven, zeker in vergelijking met de prijspiek van afgelopen zomer en de reguliere vaste en variabele tarieven van dit moment. Zie ook de pagina over aanbod van de maand. Maar ook de vaste tarieven dalen mee.

energienieuws

Toch zien we ook berichten voorbij komen van bijvoorbeeld Vattenfall die per 1 januari de energietarieven weer verhoogd. Reden hiervan is dat er een vertragende factor zit in deze variabele prijssystematiek. De variabele energietarieven voor de aankomende maanden, zijn namelijk gebaseerd op de gespreide energie inkoop van de afgelopen 6 maanden.  En in augustus hebben we helaas te maken gehad met een enorme prijspiek (hittestress) van de energieprijzen.  Lees er meer over op de pagina over de verschillende energietariefsoorten.

 

energienieuws

Prijsplafond na saldering (energienieuws 7-11-2022)

Zonnepanelen eigenaren mogen gaan salderen over het netto energieverbruik. Eerst wordt dus de salderingsregeling toegepast. En het prijsplafond geldt vervolgens voor het netto verbruik dat in 2023 na salderen resteert.  Volgens het rekenvoorbeeld van Solarmagazine. kan een huishouden dat bijvoorbeeld 2.000 kWh invoed op en teruglevert aan het energienet en 3.000 kWh geleverd krijgt uit het energienet, de nettoafname van 1.000 kWh volledig onder het prijsplafond laten vallen.

Op dit moment is het nog onduidelijk of voor huishoudens met een dynamisch energiecontract, de voordelen van dynamische uurprijzen volledig benut kunnen worden onder het prijsplafond. Dynamische energieprijzen bewegen 1- op- 1 mee met de groothandelsmarkt (energiebeurs).  Er wordt per uur afgerekend, op basis van een vraag en aanbodsituatie en evenwichtsprijs. Daarom zijn dynamische energieprijzen vaak goedkoper, geven ze energiegebruikers prikkel om actief energie te besparen (op momenten dat de energieprijs laag is, als de vraag laag is of juist het aanbod heel groot). Daarmee wordt stroomafname gestimuleerd op momenten dat er veel duurzame opwekking is en is de CO2 footprint van het stroometiket van dat moment zeer laag. Het energiegebruik zal door dynamische prijzen beter over de dag verspreid worden en zijn we beter in staat om zon- en windenergie meteen te gebruiken. Een betere spreiding van het energieverbruik, zorgt voor lagere pieken in het energienet, waardoor in een ‘normale’ energiemarkt minder investeringen en energiecentrales nodig zijn.

Is de meest gunstige situatie, vindt er met het prijsplafond geen geen prijscompensatie plaats op uren waar de marktprijs zich onder het prijsplafond bevind en wel op de momenten (uren) dat de marktprijs hoger is dan het prijsplafond. In het ongunstige geval, zal er gewerkt worden met een gewogen gemiddelde energieprijs, indien het prijsplafond zal worden toegepast.

 

Salderingsregeling, energielabel en energieweerbericht (energienieuws van 2-11-2022)

Volgens de Consumentenbond voeren nog steeds een aantal energieleveranciers de salderingsregeling niet uit op jaarbasis, maar op maandbasis, indien er sprake is van variabele tarieven. Deze huishoudens kunnen de opgewekte stroom(overschot) hierdoor in de zomer niet 1 op 1 verrekenen met de afgenomen elektriciteit uit het energienet in de duurdere wintermaanden. Hierdoor zijn deze zonnepaneleneigenaren duurder uit,  ten opzichte van huishoudens die wel jaarlijks mogen salderen. U leest er hier meer over.

Volgens makelaarsvereniging NVM nemen de verschillen in de verkoopprijzen van woningen met een laag of hoog energielabel toe. Door de sterk gestegen energiekosten levert een woning met bijvoorbeeld energielabel C gemiddeld 12% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel G.  Overigens zegt dit nog niet of en op welke termijn de benodigde investeringen worden terugverdiend. U leest er hier meer over.

Vanaf deze week bestaat er een wekelijks energieweerbericht. De eerste uitzending is hier terug te zien.  Met tips in de uitzendingen om het energiegebruik te verlagen en een verwachting van de zonne- en windenergie, zodat ook huishoudens hun energie afnamepatroon kunnen laten meebewegen met het aanbod van (duurzaam) opgewekte stroom.  Op deze manier maken we beter en efficiënter gebruik van stroom afkomstig van zonnepanelen en windmolens en functioneert het energienet beter in kader van vraag en aanbod. En hierdoor hoeven conventionele energiecentrales zoals duurdere gascentrales minder elektriciteit op te wekken. En het weerbericht kan helpen om ons te stimuleren om energie waar mogelijk te gebruiken op momenten de onze duurzame stroomproductie hoog is. U leest er meer over in het energieblog over zonnepanelen, accu`s en dynamische tarieven op deze website.

Het weerbericht wordt nu nog slechts 1x per week gemaakt. Een leuke tool die realtime inzicht geeft in de huidige energiemix, is de CO2 – monitor van Tennet en Gasunie. Dit biedt marktpartijen meer inzicht en mogelijkheden om de energievraag af te stemmen op het actuelere moment dat de CO2 uitstoot laag, bijvoorbeeld wanneer er veel zonnestroom en windenergie wordt opgewekt.

 

Dalende energietarieven (energienieuws van 18-10-2022)

Helaas is de handel in energiecontracten nog behoorlijk opgedroogd en het aanbod energiecontracten met vaste tarieven daarmee nog zeer beperkt.
De afgelopen weken is er overigens een redelijk sterk dalende tendens zichtbaar, met name op de spotmarkt (dagmarkt voor gas en elektriciteit). Oorzaken: milde najaarstemperaturen, goed gevulde gasopslagen (voorraden) in heel Europa en voldoende aanvoer van vloeibaar gas (LNG) per schip richting Europa de aankomende en afgelopen weken.

Reden dat ook energieleveranciers de dalende groothandelsprijzen doorberekenen in uw variabele tarieven. Eneco laat vandaag als eerste weten, dat de variabele tarieven voor november worden verlaagd met circa 7%. Dat betekent dat Eneco vanaf 1 november 3,17 euro per kubieke meter gas in rekening brengt en en 79 cent per kilowattuur stroom volgens het NRC.  Lees er meer over op de website van het NRC of NOS. Als we deze tarieven vergelijken met ons aanbod van de maand, zien we dat ons opgevraagde modelcontract vorige week gepresenteerd op de website van alles-over-energie.nl, net iets onder deze variabele tarieven ligt.

Uiteindelijk zal de temperatuur ontwikkeling(en) van aankomende winter in Europa (en Azië) , het weer (zon-/windaanbod, de beschikbaarheid van energiecentrales, het aanbod van vloeibaar gas (LNG) en de geopolitieke ontwikkelingen (oorlog Oekraïne) de prijsontwikkeling van de aankomende driekwart jaar gaan bepalen. 

Ook waren er afgelopen weken veel nieuwitems over dynamische uurprijscontracten. De afgelopen weken (sinds circa halverwege september) waren huishoudens met een uurprijscontract, waarschijnlijk goedkoper uit als hun buren met reguliere variabele tarieven. Deze dynamische uurtarieven bewegen 1 op 1 mee met de marktprijzen (op de energiebeurs) en over het algemeen zijn de marges op deze beursprijzen lager als bij de vaste en reguliere variabele tarieven vanwege lagere inkooprisico`s voor energieleveranciers.  In tijden dat de energieprijzen op de energiebeurzen stijgen, zullen de uurprijscontracten ook als eerste meestijgen. Dus de flexibiliteit waar sprake is van sterk fluctuerende energietarieven heeft voordelen, maar ook nadelen.

De hamvraag blijft bij de keuze voor een energiecontract;

1. wilt u liever zekerheid, dan kun je beter kiezen voor een vast tarief (indien aangeboden).  U kunt u energiekosten vooraf budgetteren.

2. wilt u profiteren van marktkansen en flexibiliteit houden (bij een dalende marktverwachting en/of nu niet het marktmoment geschikt vinden om uw energieprijzen vast te leggen, dan is een variabel tarief het meest geschikt (wijzigt per maand of half jaar).

3. Heeft u relatief meer tijd en zin om actief bezig te zijn met schommelende energieprijzen (op uurbasis), dan kunt u met dynamische uur- en dagprijzen er financieel voordeel proberen uit te halen. Door het energiegebruik (afname), indien mogelijk, af te stemmen op het weer en gekoppelde gunstige(r) uurprijzen, en dan bijvoorbeeld uw elektrische auto op te laden (of ontladen bij hoge energieprijzen) Wel moet u eventueel in staat zijn om hogere kosten (als de energieprijzen plots sterk kunnen stijgen, zoals in augustus 2022) relatief makkelijk kunt opvangen (met financiële reserves)

enenrgienieuws

Details prijsplafond (energienieuws 4-10-2022)

Er is weer wat laatste energienieuws te melden. Het kabinet heeft namelijk de regeling omtrent het prijsplafond verder verruimd en aangepast. Belangrijkste aanpassingen zijn de wijziging van het maximum energiegebruik voor elektriciteit en een aanpassing van de plafondprijzen:

-Per 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor alle huishoudens, maar ook voor alle andere kleinverbruikers ( zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb).

-Er komt een prijsplafond op de prijs voor elektriciteit (€ 0,40 per kWh) en gas (€ 1,45 per m3) geldend tot de energieverbruiken tot 2.900 kWh en tot 1.200 m3. Boven deze energieverbruiken gelden de contractprijzen van de energieleverancier (de marktprijs).

-Huishoudens en andere kleinverbruikers ontvangen in november en december een vaste korting van € 190 per maand op de energierekening. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers

– Daarnaast lijkt er een gerichte compensatieregeling voor het energie-intensieve mkb te komen. Voor deze zogenoemde energie-intensieve mkb’ers komt de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). De TEK zal gebaseerd worden op het energieverbruik en de omzet van een onderneming. De compensatie bestaat dan uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. Het energie-intensief mkb ontvangt dan steun ter grootte van een te bepalen percentage van de stijging van de energieprijs (gas en elektra) hun energieverbruik tot een vast te stellen maximum per onderneming (subsidieplafond). Omdat de regelgeving getoetst moet worden binnen de EU kaders, kan de definitieve uitwerking nog even duren. Daarom is het voornemen om vanaf november al andere maatregelen gereed te hebben, om de bedrijfslasten voor bedrijven te verlagen.

Meer informatie vindt u op onderstaande websites:

  1. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/10/04/gerichte-ondersteuning-energie-intensief-mkb-met-tek-regeling
  2. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/10/04/vanaf-1-januari-lagere-energierekening-door-verruimd-prijsplafond

Graag maak ik er u op attent dat er nog heel veel onduidelijkheden zijn hoe het prijsplafond geïmplementeerd zal worden voor huishoudens bij de verschillende energiecontract soorten (vast, variabel en dynamische uurprijs). Ook is het nog niet duidelijk hoe dit in relatie met de salderingsregeling voor zonnepanelen zal worden toegepast. Zodra er meer bekend is hopen we op deze website het laatste energienieuws in het kader van het prijsplafond te kunnen melden.

energienieuws

Besluiten Prinsjesdag (energienieuws 22-9-2022)

Het kabinet heeft op Prinsjesdag aangekondigd om burgers te helpen met hun torenhoge energierekeningen.  Dat is enerzijds positief! Alle beetjes helpen om de energiearmoede te bestrijden.

Dit zijn de voorlopige plannen voor 2023:

  • een prijsplafond op de prijs voor elektriciteit (€ 0,70 per kWh) en gas (€ 1,50 per m3) geldend tot de energieverbruiken tot 2.400 kWh en tot 1.200 m3. Boven deze energieverbruiken gelden de contractprijzen van de energieleverancier (de marktprijs).
  • eenmalige energietoeslag van ongeveer € 1.300 euro in 2023 voor huishoudens met een laag inkomen
  • de energiebelastingverlaging (1e verbruiksschijf) lijkt te worden teruggedraaid bij invoering van het prijsplafond
  • Gemeenten krijgen € 300 miljoen om inwoners in slecht geïsoleerde huizen te helpen met energie besparen.
  • De BTW verlaging op energie (gas en elektriciteit) van 9% wordt weer teruggedraaid naar 21% per 1 januari 2023.
  • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) wordt samengevoegd met de bestaande energiebelasting en lijkt verder te worden verhoogd. De opbrengst van deze ODE belasting werd gebruikt om energieproducenten te helpen duurzame energie op te wekken (de salderingsregeling en SDE subsidie worden hier uit bekostigd).
  • Energiebedrijven moeten op termijn weer vaste prijscontracten aanbieden

Er lijkt door het prijsplafond anderzijds bijzonder genoeg relatief meer korting op gas als op elektriciteit.  Huishoudens die afgelopen jaar flinke investeringen hebben gedaan om te verduurzamen en van het gas af te gaan, lijken hiervoor niet te worden beloond.  Het elektriciteitsverbruik verdubbelt met een warmtepomp. En hiermee lijkt het stoken op gas weer voordeliger als met een (elektrische) warmtepomp. Ook lijken de ingestelde kortingen (2022) op de energiebelastingen te worden geschrapt voor jaar 2023. Huishoudens met een vaste prijs lijken dus wel meer kosten kwijt te zijn ten opzichte van 2022. Daarentegen profiteren zonnepaneleneigenaren wel weer van een hogere energieprijs door het kunnen toepassen van de salderingsregeling (de prijs voor de opgewekte stroom wordt meer waard door het terugkrijgen van zowel de leveringsprijs als de energiebelasting)

energienieuws

 

 

Hervormingen vanuit de EU in de maak op de energiemarkten (19-9-2022)

Er is momenteel veel discussie vanuit de EU-landen over ingrijpen in de energiemarkt, het gaat over prijsplafonds tot aan steunmaatregelen voor burgers.  We kunnen ons afvragen of de energiemarkt nog wel zo werkt als we bedoeld hebben… moeten we terug naar de tekentafel? Krijgen we hervormingen of moeten we zelfs verder en gaan nationaliseren?

Waarom een energiemarkt?
Om een constante stroom aan elektriciteit te kunnen garanderen moeten vraag en aanbod met elkaar in evenwicht zijn. Elektriciteit kan niet opgeslagen worden. We hebben (internationale)energiemarkten en netkoppelingen nodig om ook het energienet (technisch) in balans te houden (bijvoorbeeld met dynamische uurprijzen)

Wat is er gaande met deze energiecrisis?
Vraag en aanbod zijn onvoldoende in balans door een schaarste aan de aanbodzijde. We hebben o.a. in Europa de stap naar fossielvrij in 1 stap genomen, in plaats van kleine stapjes. Leveringszekerheid en betaalbaarheid zijn we uit het oog verloren.

De energiecrisis zorgt dus voor #energiearmoede bij burgers en bedrijven, hoge inflatie en grondstof- en producten schaarste. De burgers (consument) zijn met hun bestedingen wel een belangrijke motor van onze economieën. Bij de huidige groothandelsprijzen , die vertraagd doorwerken in de consumentenmarkt, kunnen nu de voorschotbedragen stijgen van € 200 naar gem. € 750 – 1100 euro per maand. Hierdoor komen veel huishoudens in de financiële problemen en dat zal invloed gaan hebben op ons bestedingspatroon en (consumenten)vertrouwen.

De liberalisering heeft energie in het verleden wellicht te goedkoop gemaakt?! WE hadden zuiniger met energie kunnen doen. Met zuiniger doel ik niet alleen op energiebesparing, maar ook op het ‘bewust’ iets duurder maken van een kWh elektriciteit en M3 gas. Hiermee hadden (en kunnen) we tijd en innovaties kopen voor de energietransitie en het toegroeien naar een nieuw energiesysteem (aanbod gestuurd door afhankelijkheid zon- en windenergie, slimme netten en meer LNG toevoer afhankelijk).

Mijn suggesties:

Draai de privatisering van de energiemarkt voor de consumentenmarkt terug. (#nationaliseer 2-3 energieleveranciers en energiecentrales -> weer in overheids- en Nederlandse handen). Laat de liberalisering voor de zakelijke markt wel intact (vanwege prijsprikkel om te verduurzamen en energie te besparen en dynamische marktprijzen helpen het energienet in balans te houden). Compenseer bedrijven die in de problemen komen (wel na een verplicht energiebesparingstraject)

Ook kan de overheid dan zelf zorgen voor een passende en goede overgangsregeling voor de huidige afbouw van de salderingsregeling (thuis), door middel van subsidiering opslagsystemen en stimulering (prijsincentives) voor het afnemen van stroom op momenten van overschot in de markt (gedragsverandering stimuleren).

We zullen een meer realistischer prijs moeten betalen voor schaarser wordende grondstoffen en energie. Dit kunnen we ook deels beter inregelen met een eerlijker energiebelastingstelsel (vlaktax) in plaats van huidige regressief belastingstelsel om duurzaamheid verder te stimuleren.

Energiebesparing zal in ieder geval de aankomende jaren een belangrijk en zeer urgent thema worden, ongeacht de invullingen van hervormingen op de energiemarkten.

energienieuws

 

 

Onderwerp: laatste energienieuws

Share Button

Advertenties

Onafhankelijk Energie advies
reclamebureau zwolle
Compassie